Zdrowy pomysł na obiad: Pieczone placki z indyka z cukinią i marchewką
Za oknami już oficjalnie wiosna! Robi się co raz cieplej, co oznacza więcej możliwości (i chęci) do ruchu na świeżym powietrzu, ale również pobudza ochotę na lekkie i kolorowe posiłki. Dlatego w tym poście chciałam przedstawić jednego z moich obiadowych faworytów- zdrowe placki z cukinią i marchewką. Każdy sposób na włączenie warzyw do diety jest dobry, ale jeśli dodatkowo udaje się stworzyć coś tak pysznego, to trzeba się tym podzielić!
Dlaczego warto jeść cukinię i marchewkę?
Cukinia: To przede wszystkim źródło wapnia, żelaza, magnezu, potasu, witaminy C, kwasu foliowego i luteiny. Dzięki dużej zawartości minerałów zapobiega zakwaszaniu organizmu, pozytywnie wpływa na procesy trawienia, wzmacnia krzepliwość krwi, zapobiega zatrzymywaniu się dużej ilości wody w organizmie, wspomaga pracę mózgu, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia kondycję włosów i paznokci.
Marchew: To bogate źródło wapnia, żelaza, magnezu, witaminy C i wszystkich rodzajów karotenoidów. Beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu trądziku, opóźnia pojawianie się zmarszczek, a nawet może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Poza tym marchew wspomaga proces opalania, zwalcza zaburzenia trawienia u dzieci, a zawarte w niej pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Jak przygotować placki?
Składniki (placki dla jednej osoby- ok. 6 sztuk):
- 120g mięsa mielonego z indyka
- 1/2 cukinii
- jajko
- 2 łyżki mąki razowej (ja tym razem użyłam owsianej)
- sól
- pieprz
- tymianek
Sposób przygotowania:
Warzywa starłam na tarce o dużych oczkach. Cukinię odsączyłam z nadmiaru wody i wymieszałam z marchewką, mięsem, mąką i jajkiem. Całość doprawiłam solą i pieprzem oraz dużą ilością tymianku. Znowu dokładnie wymieszałam ciasto. Z otrzymanej masy uformowałam placki, które wyłożyłam na papierze do pieczenia. Placki powinny być w miarę równomierne i nie za grube, aby w środku nie pozostały surowe. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni. Placki pieczemy ok. 25 do delikatnego zbrązowienia z wierzchu. Smacznego!
Mój ostatni post z kategorii „dieta”: Ziarna w codziennej diecie
Włączajmy warzywa do diety! To moja ulubiona strona na zainspirowanie się: jadłonomia.com
Zostaw odpowiedź
Używamy Gravatara w komentarzach - zdobądź swój własny!
XHTML: Możesz użyć następujące tagi:
<a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>