Które warzywa wybierać w kwietniu i maju?
Warzywa i owoce to źródło cennych substancji odżywczych i nikt temu nie zaprzeczy. Jednak nierzadko zdarza się, że produkty dostępne na sklepowych targach mają w sobie więcej chemicznych ulepszaczy niż witamin. Dlatego bardzo ważne jest, aby w miarę możliwości sięgać po warzywa i owoce, które są w danym czasie „w sezonie”. Stosowanie ulepszaczy nie jest wtedy aż takie potrzebne, co wpływa na poprawę ich jakości… no i smaku. W tym wpisie przedstawię i przybliżę wartości kilku warzyw, po które najlepiej sięgać w kwietniu i maju.
1.Szparagi
Szparagi to warzywa, które występują w trzech odmianach: białej, zielonej i fioletowej. Znane są ze szczególnej skuteczności podczas diety odchudzającej (ze względu na jedyne 18 kcal w 100g i zawartość 95% wody). Dodatkowo to skarbnica kwasu foliowego, witamin C i E, asparaginy, wapnia, fosforu, potasu, glutationu, błonnika i inuliny. To właśnie zawartość tych substancji wpływa na: obniżanie cholesterolu i ciśnienia, wspomaganie pracy nerek oraz poprawę wzroku. Dodatkowo poleca się je jako warzywa uzupełniające kwas foliowy u kobiet w ciąży.
2.Burak ćwikłowy
Buraki ćwikłowe to warzywa znane ze swoich właściwości leczniczych już od co najmniej 4000 lat. Zawdzięcza je przede wszystkim barwnikom betalainom. Buraki odznaczają się również wysoką zawartością kwasu foliowego i witaminy C. Warzywa te stosowane są w celu wzmocnienia odporności, aby spowolnić proces starzenia lub jako dodatek energetyczny. Ponadto odkryto wpływ buraków na zapobieganie anemii, normowanie poziomu cholesterolu, regulowanie ciśnienia krwi i łagodzenie dolegliwości związanych z menopauzą. Są to warzywa uznane za najskuteczniejsze w zapobieganiu nowotworom i pomocy w ich leczeniu.
3.Marchew
O leczniczych właściwościach marchwi decydują w szczególności zawarte w niej witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Najbardziej docenianym składnikiem tego warzywa jest beta-karoten. Zapewnia on prawidłowe funkcjonowanie wzroku, pomaga w leczeniu trądziku oraz opóźnia pojawianie się zmarszczek. Najpopularniejszą właściwością beta-karotenu jest jednak jego wsparcie podczas procesu opalania. Poza tym zawarte w marchwi przeciwutleniacze mają działanie antynowotworowe, a pektyny obniżają zawartość cholesterolu zapobiegając w ten sposób miażdżycy. Warzywa te stosuje się również przy awitaminozie, anemii, czy niedożywieniu.
4.Rzodkiewka
Rzodkiewki to małe i niepozorne warzywa, które jednak warto włączyć do codziennej diety. Przede wszystkim są skarbnicą potasu. Właśnie dlatego polecane są nadciśnieniowcom. Poza tym rzodkiewki pobudzają trawienie, mogą łagodzić kaszel oraz wzmacniają włosy i paznokcie. Dodatkowym plusem dla osób dbających o sylwetkę jest zawartość jedynych 16 kcal w 100g.
5.Cebula
Cebule to warzywa przede wszystkim znane z bogactwa witaminy C i właściwości bakteriobójczych. Dzięki temu sprawdzają się jako środek na poprawę odporności. Odkryto, że łagodzą dolegliwości takie jak wrzody, rozstępy, trądzik, a do tego działają jako lek na kaca! Surowa lub duszona cebula poprawia trawienie i przeciwdziała zaparciom. Przez wzgląd na jej bakteriobójcze właściwości zalecana jest po kuracji antybiotykowej.
Polecam zapoznanie się z innymi sezonowymi warzywami np. TUTAJ. Włączajmy warzywa do diety i cieszmy się świetną formą przez cały rok!
Zostaw odpowiedź
Używamy Gravatara w komentarzach - zdobądź swój własny!
XHTML: Możesz użyć następujące tagi:
<a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>