Czy warto jeść płatki owsiane oraz jak je przyrządzić?
1.Wartości odżywcze płatków owsianych
Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Właśnie to bogactwo witamin i minerałów sprawia, że płatki owsiane są źródłem siły, pomagają w odchudzaniu, mają właściwości odmładzające i leczniczo-ochronne.
Ze wszystkich zbóż owies zawiera najwięcej białka oraz jest wyposażony w najlepszy zestaw aminokwasów. Witamina B1 zapobiega zmęczeniu i rozdrażnieniu. Witamina B6 poprawia pamięć i koncentrację. W zarodkach i bielmie ziaren owsa znajduje się dużo witaminy E, która chroni komórki przed procesem starzenia. Jest to również rekordzista wśród zbóż pod względem zawartości błonnika, co wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Błonnik, który zawierają płatki owsiane to głównie beta-glukan, który korzystnie działa na układ pokarmowy, zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2. Nierozpuszczalna w wodzie frakcja błonnika poprawia pracę jelit, łagodzi zgagę i zapewnia sytość przez długi czas, co jest pomocne w procesie odchudzania. Owies ma również właściwości antydepresyjne.
Zastosowanie
W kuchni najczęściej jemy płatki owsiane w formie owsianki na śniadanie. Taka z dodatkiem owoców, bakalii, jogurtu lub mleka to pyszny i zbilansowany posiłek, który zapewni sytość na długi czas. Owsiankę można przygotowywać na wiele sposobów, więc wymienię kilka moich ulubionych przepisów:
Poza tym polecam stosowanie płatków owsianych jako dodatku do wypieków. Pęcznieniejące płatki idealnie sprawdzają się jako substytut niezdrowych i tuczących składników wielu ciast i deserów. W dalszej części wpisu zaprezentuje moje ulubione, szybkie i łatwe przepisy
2. Ciastka owsiano-bananowe
Składniki:
- średni banan (około 60g)
- płatki owsiane 30g
- łyżeczka cynamonu
- garść rodzynek
Roztrzepanego widelcem banana wymieszaj z cynamonem. Dodaj rodzynki i płatki owsiane. Masę uformuj w małe ciasteczka i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
2. Ciastka jabłkowo-owsiane
Składniki:
- średnie jabłko (około 180g)
- jajko
- płatki owsiane 50g
- opcjonalnie łyżka miodu
- cynamon
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Następnie wymieszaj jabłko z płatkami i jajkiem. Na końcu dodaj miód. Masę przykryj i odstaw na około 15 minut do spęcznienia płatków. Formuj ciasteczka i rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12-15 minut (do uzyskania złotego koloru) w temperaturze 180 stopni.
3. Babeczki owsiano-bananowe
Składniki (6 babeczek):
- 150g jogurtu naturalnego
- duży banan
- płatki owsiane 140g
- jajko
- łyżka kakao ciemnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- opcjonalnie miód
Roztrzepanego widelcem banana zmieszać z jogurtem, jajkiem i połową płatków. Drugą połowę płatków zmielić (np. blenderem) na mąkę i dodać do ciasta. Dodać pozostałe suche składniki. Masę przelać do foremek. Piec przez około 25 minut w 200 stopniach.
Zostaw odpowiedź
Używamy Gravatara w komentarzach - zdobądź swój własny!
XHTML: Możesz użyć następujące tagi:
<a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>