Cukier szkodzi, ale są sposoby na zastąpienie go zdrowymi substytutami
Cukier jest produktem wysokoenergetycznym- zawiera aż 400 kcal w 100g! Nie zawiera żadnych wartościowych składników odżywczych, więc dostarcza samych „pustych kalorii”. Jego nadmierne spożywanie może prowadzić do otyłości i nadwagi, próchnicy zębów, cukrzycy, czy podrażnienia przewodu pokarmowego. Organizm łatwo przyzwyczaja się do słodkiego smaku, więc można mówić o zagrożeniu uzależnieniem od cukru.
Nie musimy jednak rezygnować ze słodkiego smaku! Istnieje wiele naturalnych substancji słodzących, które stanowią zdrowszy substytut cukru. Tutaj przedstawię te najpopularniejsze na rynku i zarazem moje ulubione zdrowe zamienniki.
1.Produkty zastępujące cukier
I. Ksylitol
Tę substancję pozyskuje się z brzozy lub kukurydzy. Jest 40% mniej kaloryczny niż cukier biały– jedna łyżeczka dostarcza ok. 10 kcal. Ma również niższy indeks glikemiczny i nie powoduje próchnicy. Ksylitol idealnie nada się do słodzenia kawy, czy herbaty. W produktach oznaczany jest jako E967, więc tego „E” nie musimy się obawiać.
II. Miód
Jest to całkowicie naturalny produkt zastępujący cukier. Jest dość wysokokaloryczny, jednak zawiera mnóstwo minerałów (m.in. cynk, miedź i chrom). Dodatkowo wzmacnia serce, koi nerwy oraz wykazuje właściwości antybakteryjne (niekiedy działa lepiej niż antybiotyki!). Miód będzie idealnym dodatkiem do smoothies, napojów gorących, ciast, czy owsianki.
III. Stewia
Stewia to słodzik pozyskiwany z południowoamerykańskiej rośliny. Jest absolutnym fenomenem, gdyż nie dostarcza żadnych kalorii! Mówi się, że jest przy tym 200 razy słodsza niż cukier (jedna łyżeczka stewii odpowiada słodyczą szklance cukru)! Dodatkowo nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Na rynku stewia dostępna jest w formie suchych i sproszkowanych liści, tabletek lub płynów. Polecana jest jako dodatek do słodzenia napojów gorących i sałatek.
IV. Syrop daktylowy
Daktyle to owoce, które są naturalnie wyjątkowo słodkie. Oprócz tego są źródłem m.in. witamin B i E, żelaza, fosforu i wapnia. Suszone daktyle to słodycz znany od dawna, jednak nowością na rynku jest jego płynna forma. Owoc w postaci syropu idealnie zastąpi cukier w ciastach, deserach, owsiance, czy napojach. Zaleca się stosować go okazjonalnie za względu na dość wysoką kaloryczność i indeks glikemiczny. Syrop daktylowy można również przyrządzić samemu w domu (PRZEPIS).
2.Słodycze
Cukier nie jest obowiązkowym składnikiem słodkości! Na rynku pojawia się mnóstwo firm oferujących desery pozbawione tego składnika. Oto kilka moich ulubionych:
- Dobra kaloria Baton jabłko z cynamonem
- Raw energy Baton z ziarnami kakaowca
- Raw bites Kulki daktylowe z orzechami
- Nakd Baton z orzechów nerkowca
- Naturavena Masło orzechowe kakaowe
- Kubara Pszenica w miodzie
- Dobry squat Baton białkowy brownie
Zastąpić cukier jest na prawdę prosto. Eksperymentujmy w kuchni… na zdrowie!
Zostaw odpowiedź
Używamy Gravatara w komentarzach - zdobądź swój własny!
XHTML: Możesz użyć następujące tagi:
<a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>