Superfoods: wartości odżywcze, pochodzenie i zastosowanie
Superfood po Polsku to po prostu super żywność. Osoby, które interesują się zdrowym żywieniem na pewno znają ten termin. W ostatnich latach produkty z tej (bardzo licznej) grupy są hitem na rynku fit. Lista superfoods stale się wydłuża. Znajdują się na niej produkty zarówno egzotyczne, jak i dobrze już znane oraz częściej spotykane w tradycyjnej polskiej kuchni. W tym wpisie przybliżę kilka moich ulubionych propozycji, jednak gorąco zachęcam do zapoznania się z pełną listą i indywidualne eksperymenty w kuchni. Na prawdę warto!
1.Co to jest superfood?
Superfoods to produkty spożywcze bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty. Są to przede wszystkim artykuły naturalne i nie przetworzone. Dzięki zawartym w nich przeciwutleniaczom chronią organizm przed wieloma chorobami. Cenne składniki odżywcze zawarte w superfoods poprawiają również wydajność układów: krwionośnego, nerwowego, odpornościowego i pokarmowego. Włączenie ich do diety jest jak zastrzyk substancji odżywczych, których brakuje w naszym codziennym jadłospisie.
2.Moje ulubione superfoods
Jagody goi
Jagody goi to owoce, które od ponad 2500 lat są używane w medycynie naturalnej krajów azjatyckich. Mieszkańcy Chin od lat stosują go w chorobach serca, płuc, wątroby i przy reumatyzmie. Wierzą, że długotrwałe stosowanie tego typu jagód wzmacnia układ odpornościowy, wspiera wzrok, łagodzi dolegliwości miesiączkowe i opóźnia proces starzenia. Za ich najcenniejszy składnik uważa się bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP, który ma właściwości przeciwnowotworowe. Dodatkowo obniżają poziom cholesterolu i mogą zmniejszać insulinoodporność.
W kuchni zastosować ten superfood jest bardzo łatwo! W smaku przypomina żurawinę, więc sprawdzi się jako dodatek do jogurtu lub sucha przekąska. Z gotowanych jagód można przyrządzić herbatę. Z tych owoców produkuje się również soki, wina i nalewki.
Surowe kakao
Kakao to popularny element naszej codziennej diety, jednak bardzo często sięgamy po jego przetworzone wersje. Prawdziwe surowe kakao jest źródłem m.in. magnezu, potasu, żelaza oraz wielu witamin. Liczne badania sugerują jego pozytywny wpływ w chorobach sercowo-naczyniowych. Ponadto redukuje ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych, zwiększa przepływ krwi w mózgu (co wpływa pozytywnie na neurony) i może hamować rozwój komórek nowotworowych. Na rynku znajdziemy je m.in. w proszku (można dodawać do np. ciast lub zrobić kakao do picia) lub w zdrowych batonach (moi faworyci to Dobra kaloria i Raw energy).
Nasiona chia
Te superfoods zostały docenione już przez Azteków! Jest to jeden z najzdrowszych elementów na liście. Nasiona te bogate są w kwasy omega-3, wapń, żelazo, białko, błonnik, magnez i fosfor. Dzięki tym wartościom wspomagają pracę mózgu, mogą łagodzić objawy depresji, wspierają układ sercowo-naczyniowy, usprawniają pracę układu trawiennego i wzmacniają kości. Chia nadaje się jako dodatek do jogurtu, koktajli, puddingów, sałatek lub być alternatywą dla bułki tartej.
To tylko 3 produkty, które najczęściej goszczą w mojej kuchni, ale lista superfoods zawiera kilkadziesiąt innych pozycji również wartych uwagi. Włączenie ich do codziennej diety to bardzo łatwy sposób na uzupełnienie deficytu substancji odżywczych naszego organizmu!
Zostaw odpowiedź
Używamy Gravatara w komentarzach - zdobądź swój własny!
XHTML: Możesz użyć następujące tagi:
<a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>