Warzywa sezonowe w kwietniu i maju! Co kupować wiosną?

Które warzywa wybierać w kwietniu i maju?

Warzywa i owoce to źródło cennych substancji odżywczych i nikt temu nie zaprzeczy. Jednak nierzadko zdarza się, że produkty dostępne na sklepowych targach mają w sobie więcej chemicznych ulepszaczy niż witamin. Dlatego bardzo ważne jest, aby w miarę możliwości sięgać po warzywa i owoce, które są w danym czasie „w sezonie”. Stosowanie ulepszaczy nie jest wtedy aż takie potrzebne, co wpływa na poprawę ich jakości… no i smaku. W tym wpisie przedstawię i przybliżę wartości kilku warzyw, po które najlepiej sięgać w kwietniu i maju.

1.Szparagi

Warzywa: szparagi

Szparagi to warzywa, które występują w trzech odmianach: białej, zielonej i fioletowej. Znane są ze szczególnej skuteczności podczas diety odchudzającej (ze względu na jedyne 18 kcal w 100g i zawartość 95% wody). Dodatkowo to skarbnica kwasu foliowego, witamin C i E, asparaginy, wapnia, fosforu, potasu, glutationu, błonnika i inuliny. To właśnie zawartość tych substancji wpływa na: obniżanie cholesterolu i ciśnienia, wspomaganie pracy nerek oraz poprawę wzroku. Dodatkowo poleca się je jako warzywa uzupełniające kwas foliowy u kobiet w ciąży.

2.Burak ćwikłowy

Warzywa: buraki

Buraki ćwikłowe to warzywa znane ze swoich właściwości leczniczych już od co najmniej 4000 lat. Zawdzięcza je przede wszystkim barwnikom betalainom. Buraki odznaczają się również wysoką zawartością kwasu foliowego i witaminy C. Warzywa te stosowane są w celu wzmocnienia odporności, aby spowolnić proces starzenia lub jako dodatek energetyczny. Ponadto odkryto wpływ buraków na zapobieganie anemii, normowanie poziomu cholesterolu, regulowanie ciśnienia krwi i łagodzenie dolegliwości związanych z menopauzą. Są to warzywa uznane za najskuteczniejsze w zapobieganiu nowotworom i pomocy w ich leczeniu.

3.Marchew

Warzywa: marchew

O leczniczych właściwościach marchwi decydują w szczególności zawarte w niej witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Najbardziej docenianym składnikiem tego warzywa jest beta-karotenZapewnia on prawidłowe funkcjonowanie wzroku, pomaga w leczeniu trądziku oraz opóźnia pojawianie się zmarszczek. Najpopularniejszą właściwością beta-karotenu jest jednak jego wsparcie podczas procesu opalania. Poza tym zawarte w marchwi przeciwutleniacze mają działanie antynowotworowe, a pektyny obniżają zawartość cholesterolu zapobiegając w ten sposób miażdżycy. Warzywa te stosuje się również przy awitaminozie, anemii, czy niedożywieniu.

4.Rzodkiewka

Warzywa: rzodkiewka

Rzodkiewki to małe i niepozorne warzywa, które jednak warto włączyć do codziennej diety. Przede wszystkim są skarbnicą potasu. Właśnie dlatego polecane są nadciśnieniowcom. Poza tym rzodkiewki pobudzają trawienie, mogą łagodzić kaszel oraz wzmacniają włosy i paznokcie. Dodatkowym plusem dla osób dbających o sylwetkę jest zawartość jedynych 16 kcal w 100g.

5.Cebula

warzywa: cebula

Cebule to warzywa przede wszystkim znane z bogactwa witaminy C i właściwości bakteriobójczych. Dzięki temu sprawdzają się jako środek na poprawę odporności. Odkryto, że łagodzą dolegliwości takie jak wrzody, rozstępy, trądzik, a do tego działają jako lek na kaca! Surowa lub duszona cebula poprawia trawienie i przeciwdziała zaparciom. Przez wzgląd na jej bakteriobójcze właściwości zalecana jest po kuracji antybiotykowej.

 

 

Polecam zapoznanie się z innymi sezonowymi warzywami np. TUTAJ. Włączajmy warzywa do diety i cieszmy się świetną formą przez cały rok! :)

Zostaw odpowiedź

Używamy Gravatara w komentarzach - zdobądź swój własny!

XHTML: Możesz użyć następujące tagi: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>